Vanaf jonge leeftijd ben ik gek van paarden, maar pas toen ik halfweg 20 was kwam er een eigen paard. Ik kocht een onbeleerde 3-jarige hengst – hoe naïef kun je zijn 😊- maar ik heb ongelooflijk veel van en omwille van hem geleerd. Deze afstammeling van de Engelse Volbloed Stornello XX bracht namelijk veel gedragsmatige en fysieke uitdagingen met zich mee. Op zoek naar een paard vriendelijke manier om alle uitdagingen aan te gaan, kwam ik uit bij de Tellington TTouch® methode van Linda Tellington-Jones. Een (toen zeker) andere en veel bredere kijk op paardengedrag, – gezondheid en -welzijn, dan waar ik tot dan toe kennis mee had gemaakt.

 

De positieve benadering van dier èn mens raakte me en de veranderingen bij mijn paard door de langzame grondwerk- en geleide oefeningen in combinatie met het zachte lichaamswerk en de bodywraps, fascineerden me. Na het eerste cursusweekend ergens in de jaren 90 volgden nog vele Tellington TTouch trainingsweken en cursusdagen. Voor paarden. Voor gezelschapsdieren. Voor mensen. Eerst als cursist, eenmaal gecertificeerd als practitioner ook als assistent-trainer, als docent en van 2009-2018 als organisator van de internationaal erkende opleiding tot Tellington TTouch practitioner voor Paarden en voor Gezelschapsdieren in Nederland.

 

Ik mag me gekwalificeerd en gelicenseerd Tellington TTouch practitioner voor zowel Paarden (level 3) als Gezelschapsdieren (level 3) noemen, maar het was (en is) vooral een bijzonder leerproces, waarin ik steeds beter heb leren voelen, kijken èn luisteren (naar het ‘fluisteren’ van een paard). Deze vaardigheden hebben er toe bijgedragen dat ik mijn eerste paard na een zeer ernstige blessure heb kunnen revalideren en dat ik mijn tweede paard nog op z’n 22ste in de Z dressuur kon uitbrengen. De Tellington TTouch inzichten en technieken zijn ook waardevol gebleken in mijn tijd (2002 t/m 2008) als groom en teambegeleider bij het Nederlandse Para-Equestrian Dressuur Team. Een uitdagende en intensieve periode met meerdaagse internationale Para Equestrian Dressuur wedstrijden, waaronder het WK van 2007 in Hartpury en de Paralympische Spelen Beijing 2008. Bijzondere ervaringen!

Opnieuw waren het de paarden waardoor ik in 2007 Traditionele Chinese Geneeswijzen ben gaan studeren en ik een nieuwe passie rijker ben, die bovendien garant staat voor ‘lifelong learning’. Inmiddels werk ik al weer geruime tijd met veel plezier in mijn (humane) praktijk voor Traditionele Chinese Geneeswijzen in Geldermalsen. Wil je weten hoe de paarden me op het pad van de acupunctuur hebben gebracht? Of ben je nieuwsgierig naar mijn hele CV of geïnteresseerd in Traditionele Chinese Geneeswijzen en behandeltechnieken? Neem gerust een kijkje op mijn website www.jingriver.nl

~ Monique