Bosnian Mountain Horses

Een stabiel paard in lichaam én hoofd

Klein, sterk en een fantastisch karakter. Dat zijn de kenmerken van de Bosnian Mountain Horse. Al meer dan 2000 jaar dient het Bosnisch Bergpaard voor de bewoners van de Balkan als transportpaard. Ze zijn intelligent, hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn sober in onderhoud. Maar het grootste geheim van de paarden zit diep verstopt van binnen, waar deze paarden er nét iets anders uit zien.

Tijdens het onderzoek naar de verdwenen Nugal Ligament Lamellea bij paarden en paard-achtige, hoorde Zefanja voor het eerst over de Bosnian Mountain Horse (BMH) in Slovenië. Dit oerpaardje stamt af van de Tarpan en er zijn nog slechts 300 over de hele wereld. Daarmee behoort het ras officieel tot de groep van ‘dangered horses’. In 2016 ontmoette Zefanja de oprichter van het BMH stamboek in Slovenië, Anton Dolinšek. Zefanja raakte gefascineerd door zijn verhaal en onderzoek en wilde dolgraag een BMH op de snijtafel om de ‘horse inside-out’ te kunnen bekijken. Dat ging natuurlijk niet zomaar als je weet dat het ras met uitsterven bedreigd is.

In 2017 lukte het om met een team, waaronder Sharon May-Davis en Tanja de Bode, af te reizen naar Slovenië. Daar hebben ze de dissectie gedaan en inderdaad bleek de BMH een wat we noemen ‘primitive ras’ te zijn.

Zefanja en Tanja hadden Anton beloofd dat als het BMH inderdaad een primitive was, dat zij hem zouden helpen met het fokprogramma. En zo gebeurde dat er in november 2017 maar liefst acht Bosnian Mountain Horses naar Nederland kwamen…

Meer informatie over het bijzondere verhaal van Zefanja en haar “Bosniërs” kun je beluisteren in onderstaande podcast.