Soms kan het nodig zijn om een paard een handje te helpen bij zijn lichaamsbewustzijn, zelfvertrouwen, balans en algehele coördinatie. Dat kan zijn als hulpmiddel bij de training of revalidatie, maar ook bij uitdagingen die je misschien tegenkomt in de dagelijkse verzorging zoals spanning bij de hoefsmid, dierenarts, tandarts, tijdens het trailerladen of beleren. De TTouch© bodywraps zijn hierbij een kleurrijk en beproefd hulpmiddel uit de Tellington TTouc© methode, maar om het gewenste effect van de elastische bandages te verkrijgen is het wel belangrijk om te weten hoe ze precies werken. Tijdens de Module TTouch© bodywraps ontdek je dit en leer je hoe je ze op een veilige en juiste manier aanlegt en bij welke vraagstukken je ze op welke manier kunt inzetten. Voor deze cursus is geen voortraject vereist, maar het is wel handig als je enige kennis hebt wat de anatomie van het paard betreft.

 

Wat doen TTouch© bodywraps?

Door de veelzijdige werking kunnen TTouch© bodywraps ingezet worden voor veel verschillende doeleinden zoals het verbeteren van:

 • Het fysieke lichaam
 • Coördinatie en lichaamshouding
 • Balans
 • Vertrouwen van het lichaam bij angst
 • Paarden die niet aangeraakt willen worden
 • Gewrichtsproblemen

 

Voor de bodywraps worden zogenaamde long-stretch elastische bandages gebruikt die volgens bepaalde methodes losjes om het paardenlichaam worden aangelegd. Doordat de bandages met een lichte druk op de huid liggen verhoogt dit de productie van dopamine, het gelukshormoon. Dit alles gebeurt zonder de bewegingen van het paard te begrenzen of beperken, maar zorgt er juist voor dat het paard feedback krijg over zijn lichaamshouding, spanningspatronen en wijze van bewegen. Voor paarden die problemen hebben met hun zelfvertrouwen, balans of coördinatie kunnen de bodywraps wel degelijk helpen en het paard leren om (nog) vrijer en met meer gemak te bewegen met meer flexibiliteit. Daarnaast helpen ze het paard om rustiger met meer ontspanning en aandacht om te gaan met bepaalde situaties.

 

De bodywraps hebben niet alleen effect op paarden, maar werken voor de mens op dezelfde manier, daarom zullen we tijdens de module de verschillende technieken ook op elkaar uitproberen. Zo kun je zelf voelen en ervaren wat de bodywraps bij jou doen. Dit zorgt voor een stukje verdieping en inzicht en laat je beter begrijpen hoe en waarom je bepaalde dingen op deze manier doet. Bovendien kan het fijn zijn om tijdens het leren van iets nieuws een duidelijke feedback in woorden te krijgen van je medecursisten.

 

 

Verschil Medical Taping en TTouch© bodywraps

Zowel Medical Taping als de TTouch© bodywraps worden met elastisch tape aangebracht. Het verschil zit hem vooral in het feit dat het tapen voornamelijk bijdraagt aan het verhelpen van klachten die het paard heeft. Dit kunnen minieme klachten zijn, maar ook ergere lichamelijke klachten. De bodywraps kun je meer zien als een ondersteuning. Daarnaast is de module over de bodywraps voor mensen zonder een achtergrond een leuke instapcursus om meer te leren over deze materie.

 

Onderwerpen in de module:

 • Geschiedenis en achtergrond Tellington TTouch© methode
 • Spanningspatronen in houding en beweging
 • Werking van bodywraps en het sensomotorische systeem
 • Elasticiteit: welke bandages zijn wel of niet geschikt
 • Verschillende aanlegmethodes
 • Toepassingsmogelijkheden

 

 

Investering

Tweedaagse

€ 350,-

 

Dit is inclusief handleiding met een naslagwerk van alle informatie die je tijdens de module krijgt aangeboden. Tijdens de twee praktijkdagen word je onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. De module is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie.

 

We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen.

 

 

Data & locaties

De modules vinden plaats in Nederland op de volgende locatie:

Aalsdijk 18
4115 LN Asch (vlakbij Culemborg)

 

12 & 13 Juni 2021

 

De dagen starten om 9.00 uur en eindigen om 17.00 uur. Het is mogelijk om voor deze cursus minimaal één van de dagen een eigen paard mee te nemen voor het praktijkgedeelte.