Voor sommige is het meteen duidelijk wat met deze module wordt bedoeld, maar voor degene die nog niet zo in de vaktaal zitten, zullen we het even kort uitleggen. De anatomie is het vakgebied waarin we ons bezighouden met de structuur en onderdelen waaruit het paardenlichaam is samengesteld en wat de functie is van al deze onderdelen van het lichaam. Met palperen leer je het lichaam van het paard beter kennen om te voelen of er niks mis is. Dit doe je door het paard aan te raken met een bepaalde touch. In deze tweedaagse cursus wordt er een begin gemaakt met het aanleren van de basisvaardigheden rondom dit onderwerp.

 

 

Waar heb je deze kennis voor nodig?

Presteert jouw paard of het paard van een klant onvoldoende? Heb je er dan al eens aan gedacht dat het heel goed mogelijk is dat hier een lichamelijke oorzaak achter zit? Veel rijproblemen zijn het gevolg van lichamelijk ongemak. Karin Leibrand van 4dimensionhorse krijgt jaarlijks heel veel paarden ter behandeling aangeboden met lichamelijke of mentale klachten. “Veel kreupelheden en bijna alle rug-, hals- en bekkenklachten komen voort uit afwijkingen in de lichaamshouding en de techniek van bewegen van het paard. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de rijpaarden in Nederland milde tot ernstige rugklachten heeft.”

 

Naast het beter begrijpen van het paardenlichaam is deze module dus ook een opstapje in het vergaren van meer kennis die je kunt gebruiken om je paard fit en gezond te houden.

 

 

Wat leer ik deze module?

Natuurlijk kun je zelf al een begin maken en kun je de anatomie uit een boek gaan leren. Door de vele dissecties (wetenschappelijke ontledingen) die de docenten hebben gedaan zijn we er echter achter gekomen dat deze studieboeken de anatomie niet altijd goed weergeven. Ieder paard is uniek en dat komt ook in de anatomie tot zijn recht. Dus natuurlijk moet je het algemene plaatje kennen, maar we leren jou ook vooral hoe je de verschillen kunt voelen en zien. Dit gebeurt onder andere aan de hand van meerdere skeletten die je de mogelijkheid geven om precies te zien waar alles zit zoals de aanhechtingen van de spieren.

 

Met het palperen leer je hoe je het paard kan aanraken met een bepaalde druk om het lichaam van het paard beter te leren kennen en te kunnen beoordelen of je paard fysiek in orde is. Dit geeft je meer informatie over wat gezond is en wat juist niet. Deze tool wordt door veel specialisten zoals dierenartsen gebruikt om in eerste instantie te checken of het paard last heeft van zijn lijf.

 

Door deze kennis en ervaring toe te passen in je behandelingen en/of trainingen kun je het paard beter begrijpen en daardoor begeleiden, lichamelijke klachten en blessures eerder ondervangen, waardoor betere resultaten worden behaald.

 

 

Onderwerpen in de module:

  • Anatomie van het skelet
  • Boney landmarks (het bot wat je kunt voelen onder de huid)
  • Anatomie van de spierlagen, pezen & ligamenten
  • Fascia (bindweefsel rondom spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes)
  • Informatie halen uit palperen (voelen temperatuur, littekens en pijnlijkheid)
  • Beoordelen van spieren en pezen

 

 

Investering

Tweedaagse

€ 315,-

 

Dit is inclusief handleiding en usb-stick van Equine Muscles gemaakt door Sharon May-Davis. Tijdens de twee praktijkdagen word je onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. De module is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie.

 

We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen.

 

 

Data & locaties

De modules vinden plaats in Nederland op de volgende locatie:

Aalsdijk 18

4115 LN Asch (vlakbij Culemborg)

Locatie en tijden

Holland

Datum:
15 & 16 Mei 2021
04-05 September 2020 Closed Class Akasha Rijkunst Please contact Astrid Hamelinck

 

Tijd: 9.00 – 17.00 uur
Het is mogelijk voor deze cursus minimaal 1 dag een paard meenemen voor het praktijk gedeelte.

 

Direct bestellen

Naar de webshop