whole horse dissectie

Whole Horse Dissectie

Voor sommige is het meteen duidelijk wat met deze module wordt bedoeld, maar voor degene die nog niet zo in de vaktaal zitten, zullen we het even kort uitleggen. Tijdens een dissectie wordt een overleden paard helemaal ontleed om erachter te komen wat het verhaal van dat paard is. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom een paard op een bepaalde manier reageert en waarom hij bepaalde dingen lichamelijk juist wel of niet uit kan voeren? Hoe vaak hebben we niet geroepen dat we zo graag een kijkje in het paardenlichaam willen nemen om uit te vinden of hij echt niks mankeert of wat hij precies mankeert.

Waar heb je deze kennis voor nodig?

Vaak zitten problemen diep verscholen. Toch geeft hetgeen je kunt zien en voelen je verschillende aanwijzingen. Wanneer je aandacht hebt voor de details kun je een schat aan informatie ontdekken. Tijdens de dissectie van het gehele paard neemt het gespecialiseerde team dat is opgeleid door Sharon May-Davis jou mee in het vakgebied waar ze wereldberoemd in is geworden. “What does the inside of the horse tell you about its life?“ Wanneer je dit voor het eerst hoort of leest, klinkt dit misschien een beetje luguber en vies. We kunnen je verzekeren dat dit absoluut niet zo is.

In deze driedaagse cursus wordt kun je zien en ervaren wat er zich onder de huid van het paard bevindt en krijg je als therapeut, trainer, zadelpasser, bitfitter of hoefverzorger een beter beeld over het ontstaan van problemen en klachten.

Wat leer ik in deze cursus?

In deze module gaan we op zoek naar het verhaal achter het paard, wat je meer leert over het ontstaan van problemen en klachten en wat de invloed hiervan op het lichaam van het paard is. Daarnaast leer je wat je eraan kunt doen om deze problemen en klachten te voorkomen en op te lossen. Tijdens de dissectie onderzoek je verschillende lagen van het paard. Leer je hoe elke laag zijn eigen functies en structuur heeft en daarnaast deel uitmaakt van het gehele lichaam. Een dissectie maakt als geen andere module duidelijk hoe verschillende aspecten met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden. Dit geeft niet alleen gegevens over de beweging en ontwikkelingen van het paard maar ook veel informatie over blessures, verwondingen of ontstekingen. Elk paard geeft weer nieuwe en andere informatie en laat zien hoe ieder individu zijn eigen anatomie en biomechanica heeft.

Maar zo’n dissectie geeft ook heel veel informatie over de middelen die wij gebruiken tijdens het trainen van het paard. Zo leer je wat voor effect verschillende soorten bitten op de mond van het paard hebben en op de beweging van het tongbeen en de voor- en achterbenen. Dit geeft je daarnaast de ideale gelegenheid om de bewegingsbeperking van zadels te onderzoeken. De module helpt je letterlijk om te snappen hoe het paard precies in elkaar zit en reageert.

In de drie praktijkdagen word je door Zefanja Vermeulen en haar team meegenomen in het onderzoek naar het leven van het paard, waarbij ze je op de hoogte brengen van de laatste studies. Elk gegeven van het lichaam onthult meer over hoe zijn leven eruit heeft gezien, waardoor je je even waant in een echte CSI-serie.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Fascia (bindweefsel rondom spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes)
  • Lagen van de spieren en hun functie en verbindingen
  • Gewrichten en aanhechtingen van de spieren
  • Pezen & ligamenten
  • Bloedvaten
  • Hoofd met alle spieren, zenuwen en tongbeen
  • Lymfeknopen
  • Wervels
  • Organen

 

Praktische informatie

De vergoeding voor deze cursus is €675,-. Dit is inclusief een zeer uitgebreide handleiding met een naslagwerk. Tevens is er een professionele teamfotograaf bij de dissectie aanwezig die de mooiste beelden vastlegt en na de cursus gratis verstrekt aan de deelnemers. De studietijd bedraagt drie praktijkdagen waarin je wordt onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om ‘live’ een dissectie bij te wonen, tenzij je deelneemt aan de Mastery Horse Gait Analysis. Wel organiseren we ieder jaar een online dissectie, de ideale manier om toch deze unieke ervaring mee maken, maar dan vanuit huis. De online dissectie vindt dit jaar plaats op 19, 20 en 21 oktober.