equine medical taping basisvaardigheden

Medical Taping Basisvaardigheden

De grondleggers van Medical Taping waren zich al bewust van het feit dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen. Door het ontwikkelen van tapemethodes die de pijn reduceren en de bloedcirculatie en lymfeafvoer weer herstellen, kan je het paard een handje helpen. Deze module is onmisbaar voor therapeuten trainers die willen leren hoe ze de beweging van het paard kunnen ondersteunen tijdens blessures. In de tweedaagse cursus worden de laatste ins en outs van deze steeds populairder wordende behandelvorm gegeven aangevuld met een flinke dosis praktijkoefeningen.

Waar heb je deze kennis voor nodig?

In Nederland is het tapen van paarden erg succesvol en de resultaten hiervan zijn geweldig. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulaire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. In principe is de tape ontwikkeld om het lichaam te ondersteunen tijdens herstel en wel op een manier waarop het lichaam het zelf onder optimale omstandigheden zou doen. In de ruimte onder de huid liggen allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes. Bij een weefselbeschadiging ontstaat een ontstekingsreactie met een daarbij behorende zwelling die ervoor zorgt dat de pijnreceptoren onder de huid onder druk komen te staan en dus een pijnlijk gevoel veroorzaken. Doordat de tape een liftende werking heeft, neemt de druk op deze pijnreceptoren af en daardoor ook de pijn, wat het bewegingspatroon en herstel bevordert.

De achterliggende gedachte is dat de bewegingen van de spieren niet alleen invloed hebben op de juiste bewegingen van het lichaam, maar ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Op het moment dat spieren niet goed werken door een probleem, kan dat weer resulteren in andere klachten en symptomen. Bij zowel weefsel- als spierbeschadigingen kan de elastische tape het lichaam ondersteunen en het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Dit is allemaal gebaseerd op het principe van activeren in plaats van fixeren, waardoor de volledige functionaliteit van de spieren behouden blijft. De tape is ontwikkeld met antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen, waardoor de tape langere tijd kan worden gedragen.

In de verdere ontwikkeling van Medical Taping kwamen ze erachter dat het tapen ook voor andere toepassingen gebruikt kan worden en ook een handig hulpmiddel is om de houding van het paard te kunnen verbeteren.

Wat leer ik in deze cursus?

n.t.b.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen
  • Beïnvloeden van fascia (bindweefsel) & spieren
  • Behandeling van littekens
  • Peesblessures en –ontstekingen
  • Blessures aan het bewegingsapparaat
  • Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
  • Pijndemping
  • Ondersteunen van gewrichtsfuncties

Praktische informatie

De vergoeding voor deze tweedaagse cursus is €395,-. Dit is inclusief handleiding met naslagwerk. De studietijd bedraagt twee praktijkdagen waarin je wordt onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. De cursus is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie.

Deze cursus kan alleen gevolgd worden als je therapeut bent of de cursussen Anatomie & Palperen Basisvaardigheden, Biomechanica Basisvaardigheden en een dissectie hebt gevolgd. Omdat nieuwe technieken en aanvullingen op de basis van deze stof elkaar nog steeds in een rap tempo opvolgen, vinden er verschillende nascholingen plaats als aanvulling op deze cursus door middel van eventuele leerbehandelingen of de advanced en masterclass cursus.

De cursus vindt plaats bij Equinestudies in Asch op 11 & 12 juni 2022 van 9.00 – 17.00 uur. We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen. Het is mogelijk voor deze cursus minimaal 1 dag een paard meenemen voor het praktijk gedeelte.

NB. Deze cursus is ook onderdeel van de mastery Horse Gait Analysis support pakketten. Meer informatie over deze opleiding en lesdata vind je hier