equine medical taping advanced

Medical Taping Advanced

Wanneer je jezelf de basis van Medical Taping eigen hebt gemaakt dan ben je al een heel eind, maar in de praktijk kom je altijd weer casussen tegen die eigenlijk meer vragen dan de basistechnieken. Dat plus het feit dat nieuwe technieken en aanvullingen zich in een rap tempo opvolgen, maakt deze advanced module de perfecte aanvulling op de basisvaardigheden. In deze module brengen we je nog meer kennis bij van het paardenlichaam en ervaring op het gebied van klachten en blessures waardoor er aan de ondersteuningstechnieken van het Medical Tapen kan worden gewerkt.

Waar heb je deze kennis voor nodig?

In Nederland is het tapen van paarden erg succesvol en de resultaten hiervan zijn geweldig. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulaire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. In principe is de tape ontwikkeld om het lichaam te ondersteunen tijdens herstel en wel op een manier waarop het lichaam het zelf onder optimale omstandigheden zou doen. In de ruimte onder de huid liggen allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes. Bij een weefselbeschadiging ontstaat een ontstekingsreactie met een daarbij behorende zwelling die ervoor zorgt dat de pijnreceptoren onder de huid onder druk komen te staan en dus een pijnlijk gevoel veroorzaken. Doordat de tape een liftende werking heeft, neemt de druk op deze pijnreceptoren af en daardoor ook de pijn, wat het bewegingspatroon en herstel bevordert.

De achterliggende gedachte is dat de bewegingen van de spieren niet alleen invloed hebben op de juiste bewegingen van het lichaam, maar ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Op het moment dat spieren niet goed werken door een probleem, kan dat weer resulteren in andere klachten en symptomen. Bij zowel weefsel- als spierbeschadigingen kan de elastische tape het lichaam ondersteunen en het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren. Dit is allemaal gebaseerd op het principe van activeren in plaats van fixeren, waardoor de volledige functionaliteit van de spieren behouden blijft. De tape is ontwikkeld met antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen, waardoor de tape langere tijd kan worden gedragen.

In de verdere ontwikkeling van Medical Taping kwamen ze erachter dat het tapen ook voor andere toepassingen gebruikt kan worden en ook een handig hulpmiddel is om de houding van het paard te kunnen verbeteren.

Wat leer ik in deze cursus?

n.t.b.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Kissing spines
  • Correctie beenstanden
  • Knieschijf fixatie
  • Spanning op de kaak
  • Slijmbeursontsteking C1
  • Hoefbevangenheid

Praktische informatie

De vergoeding voor deze eendaagse cursus is €220,-. Dit is inclusief handleiding met naslagwerk. De studietijd bedraagt twee praktijkdagen waarin je wordt onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. Deze cursus kan alleen gevolgd worden als je therapeut bent of de cursus Medical Taping Basisvaardigheden hebt gevolgd. Wanneer je deze cursus niet bij Equinestudies hebt gevolgd, neem dan even contact met ons.

De cursus vindt plaats bij Equinestudies in Asch op 3 september 2022 van 9.00 – 17.00 uur. We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen.

NB. Deze cursus is ook onderdeel van de mastery Horse Gait Analysis support pakketten. Meer informatie over deze support pakketten en lesdata vind je hier