equine medical taping masterclass

Full Body Stretching

Flexibiliteit, souplesse en stabiliteit zijn belangrijke pijlers die je nodig hebt om je paard resultaatgericht te kunnen trainen en bovendien blessurevrij te houden. Met een goede warming-up en cooling-down kom je al een heel eind, maar wil je net dat stapje verder gaan in de verbetering hiervan dan is full body stretching absoluut een uitkomst als aanvulling. In deze eendaagse cursus gaan we de diepte in wat de anatomie en biomechanica betreft en evalueren we het paard in beweging om hier vervolgens passende stretching-technieken op toe te leren passen.

Wat kan ik met deze kennis?

Tijdens full body stretching gebruik je diverse zachte technieken om het paard uit te nodigen om bepaalde spiergroepen op te rekken met als doel de balans en het evenwicht te vergroten. Ook krijgt het paard door deze manier van stretchen meer lenigheid, souplesse en een grotere mobiliteit. Deze technieken vormen een perfecte aanvulling op de warming-up en cooling-down, maar zijn ook ideaal ter ondersteuning van paarden met tijdelijke boxrust door een blessure of paarden met artrose. De technieken van full body stretching werken heel ontspannend voor een paard, bevorderen de bloeddoorstroming en werken preventief tegen blessures.

Wat leer ik in deze cursus?

In deze module gaan we dieper in op de anatomie en biomechanica van het paard. Een goede kennis hiervan is namelijk essentieel om een correcte stretch uit te voeren. Omdat de module diep op de stof ingaat is het handig om alvast een redelijke voorkennis van de anatomie en beweging van het paard te bezitten.

Tijdens de cursus gaan we namelijk verschillende paarden evalueren in hun beweging en bespreken we welke spiergroepen een asymmetrie vertonen of waar we een grotere range of motion zouden verwachten. Om dit inzichtelijker en visueler te maken tekenen we met krijt de botten en gewrichten op de paarden. Dit is daarnaast enorm behulpzaam tijdens het leren stretchen, omdat je hierdoor heel gericht en bewust te werk kan gaan, doordat je alles vanaf de buitenkant veel beter ziet. In deze module zal je ook weer leren dat elk paard uniek is en dus om andere stretch-technieken vraagt. Daarom leggen we per techniek uit voor welk paard en/of observatie deze het beste werkt. Zo geven we je handvaten om na de module met verschillende paarden aan de slag te kunnen.

Na het stretchen bekijken we vervolgens het resultaat. Al na het uitvoeren van een aantal stretches, zie je een duidelijke verandering in de balans en souplesse van het paard, wat we uiteraard ook evalueren.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Bodycheck
  • Mobiliteitscheck
  • Flexibiliteit, soepelheid en stabiliteitscontrole
  • Boney landmarks tekenen (het bot wat je kunt voelen onder de huid)
  • Stretchtechnieken
  • Resultaten

Praktische informatie

De vergoeding voor deze cursus is € 220,-. Dit is inclusief handleiding. De studietijd bedraagt twee praktijkdagen waarin je wordt onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. De cursus is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie. Na afronding ontvang je een certificaat van deelname.

Deze cursus kan alleen worden gevolgd als je de cursus Anatomie & Palperen Basisvaardigheden en Biomechanica Basisvaardigheden hebt gevolgd.

De cursus vindt plaats bij Equinestudies in Asch op 4 mei 2024 van 9.00 – 17.00 uur.