biomechanica basisvaardigheden

Biomechanica Basisvaardigheden

Voor sommige is het meteen duidelijk wat met deze module wordt bedoeld, maar voor degene die nog niet zo in de vaktaal zitten, zullen we het even kort uitleggen. Biomechanica is simpel gezegd de leer die kennis verzamelt wat het bewegingsapparaat van het paard betreft. Met andere woorden; welke bewegingen zijn natuurlijk en gezond en welke niet. En wat gebeurt er met het lichaam wanneer je het gaat belasten door bijvoorbeeld op het paard te gaan zitten? In deze tweedaagse cursus krijg je meer kennis over de basis van de biomechanica wat je inzicht geeft welke spieren worden gebruikt en welke gewrichten je mobiliseert.

Waar heb je deze kennis voor nodig?

“Hoe bewegen paarden?” Het is eigenlijk een gekke vraag, maar wel eentje die Astrid Hoppenbrouwers van het expertisecentrum Horses in Hands bezighoudt. “We kunnen ons allemaal wel een voorstelling maken van een paard dat in vrijheid door de wei galoppeert of een Grand Prix dressuurpaard dat in passage over de AC-lijn danst. Of van een springpaard dat over een hindernis van 1.60m springt. Echter los van deze waarneming, vraag ik me juist af wat er ín het paardenlijf gebeurt. Welke bewegingsmogelijkheden laten gewrichten toe? Wat betekent dat voor de spieren en pezen en hoe kunnen we onze paarden zo trainen dat we deze onderdelen versterken zonder schade aan te brengen?”

Hierboven heb je al gelezen dat kennis van biomechanica je inzicht geeft in de werking van de spieren en gewrichten. Dit is kennis die je kunt gebruiken om je paard gezond en effectief te trainen. Met de kennis die je na deze module opdoet kan je wellicht concluderen dat we de impact van het ruitergewicht onderschatten. Want het gewicht van de ruiter heeft wel degelijk een groot effect op de wervelkolom van het paard, zeker als we niets anders doen dan erop zitten. Door de kennis die je al hebt opgedaan over de anatomie van het paard, weet je dat we invloed kunnen uitoefenen op een goed ruggebruik van het paard en dat de hals daarin een belangrijke rol speelt. Op het moment dat je leert hoe het paard functioneert, hoe de spieren in elkaar zitten en hoe het skelet werkt, kan je pas effectief gaan trainen ongeacht het niveau. Ieder paard en ras heeft zijn eigen beweging en de daarbij behorende mogelijkheden.

Wat leer ik in deze cursus?

Natuurlijk doe je al een grote schat aan kennis over het lichaam van het paard op door in de anatomie te duiken, maar in de module biomechanica gaan we nog verder in op de beweging van het paard. Je leert hierbij te kijken naar een ‘goede’ beweging en wat het paard nodig heeft om dit uit te kunnen voeren. Daarnaast ontdek je de verschillen in de biomechanica van diverse paarden en hoe je hierbij bewegingsproblemen opspoort en vervolgens oplost. Bij deze module is Ollie het skelet onze grote leermeester en laat hij zien waar de spieren aanhechten aan zijn botten en hoe bewegingen worden ingezet. Hierdoor kom je erachter dat de linkerkant niet altijd hetzelfde patroon heeft als de rechterkant. Door het visuele plaatje hierbij te zien, krijg je een schat aan ervaring mee met wat de norm en de mogelijkheid van de bewegingen nu eigenlijk is.

Een ander onderwerp dat deze module aan de orde komt, zijn de verschillenden houdingen en standen van bijvoorbeeld de voeten en benen van het paard. Je leert hoe deze de beweging van het paard kunnen beïnvloeden, waardoor je sneller verbanden gaat leggen tussen klachten. Kortom, deze module geeft een goed beeld van hoe alles beweegt en in verbinding staat.

.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Bodycheck
  • Boney landmarks (het bot wat je kunt voelen onder de huid)
  • Spierstelsel
  • Pezen & ligamenten
  • Video analyses
  • Bewegingsanalyse

Praktische informatie

De vergoeding voor deze tweedaagse cursus is € 315,-. Dit is inclusief handleiding en usb-stick van Equine Muscles gemaakt door Sharon May-Davis. De studietijd bedraagt twee praktijkdagen waarin je wordt onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. De cursus is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie. Na afronding ontvang je een certificaat van deelname.

De cursus vindt plaats bij Equinestudies in Asch op 14 & 15 mei 2022 van 9.00 – 17.00 uur. We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen. Het is mogelijk voor deze cursus minimaal 1 dag een paard meenemen voor het praktijk gedeelte.

NB. Deze cursus is ook onderdeel van de mastery Horse Gait Analysis. Meer informatie over deze opleiding en lesdata vind je hier