Assessment van het paard

Tijdens een assessment wordt een schatting en beoordeling gemaakt van het paard als patiënt. Wil jij weten of je een paard met een medisch probleem goed kan doorgronden en helpen, dan is dit de module om te kijken of je klaar bent voor het echte werk en je de kennis en vaardigheden om dit zelfstandig uit te voeren op zak hebt. In deze vierdaagse training leer je om vanaf de buitenkant van het paard naar binnen te kijken en voelen, het probleem te beoordelen en voorzien van passend trainings- of revalidatieadvies. Na deze module weet je zeker dat je de kennis en ervaring in huis hebt om zelfstandig te werk te gaan.

Waar heb je deze kennis voor nodig?

We weten allemaal dat je bij blessures en aandoeningen niet zomaar door kan trainen. Het paard gaat compenseren in zijn lijf, waardoor de behandeling vaak alleen maar moeilijker en complexer wordt. Het is dus belangrijk om deze medische problemen op tijd te ondervangen om schade te voorkomen. Het paard kan ons in tegenstelling tot een mens niet vertellen dat hij ergens last van heeft. Neem daarbij ook nog het gegeven dat een paard een vluchtdier is en dus pas echt duidelijk maakt dat hij pijn heeft op het moment dat de problemen vaak al in een vergevorderd stadium zijn. Door goed naar het paard te luisteren en te kijken naar subtiele aanwijzingen kun je blessures echter wel degelijk eerder ontdekken en herleiden waar de problematiek zit om erger te voorkomen.

Blessures hoeven niet per se door overbelasting te ontstaan, maar kunnen net zo goed een oorzaak van buitenaf hebben zoals valpartijen, slippen, een klap van een ander paard, enzovoorts. Maar ze kunnen ook ontstaan doordat het paard zijn hals en wervelkolom niet goed gebruikt. Het zoekproces naar een probleem en de oorzaak hiervan kan heel eenvoudig zijn, maar ook lastig en veelomvattend. Zo kunnen kreupelheden voortkomen uit hals- en rugproblemen en hoeft de oorzaak niet perse in het been zelf te zitten. Voor het onderzoek van bewegingsproblemen is heel veel kennis en ervaring nodig. Met de cursus Biomechanica Basisvaardigheden en Biomechanica Advanced heb je hier wellicht al een begin mee gemaakt en bij het assessment leer je zelfstandiger te onderzoeken.

Wat leer ik in deze cursus?

Natuurlijk heb je al een dosis basiskennis over de juiste bewegingen van het paard en hoe bewegingen worden uitgevoerd. Daar gaan we op verder borduren door je te leren om ‘abnormale’ bewegingspatronen te herkennen en eventueel op te lossen. Je leert zien en voelen hoe je compensaties in het lichaam opspoort en hoe bewegingsbeperkingen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld ook ontstaan door de invloed van bepaalde ziektes en aandoeningen, waarover we de laatste ontwikkelingen vertellen. Dit alles geeft je een goed beeld van alle unieke bewegingen in het lichaam en de verbindingen tussen verschillende onderdelen. Tot slot krijg je beoordelings- en trainingstips om dit vervolgens zelf ook in je werk of training toe te passen.

.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Anamnese
  • Inspectie
  • Anatomie & palpatievaardigheden
  • Biomechanica en blokkades
  • Bewegingsanalyses
  • Functieonderzoek
  • Aanvullend onderzoek
  • Klachten en oplossingen
  • Verbindingen en compensaties in het lichaam
  • Passive Physio

Praktische informatie

De vergoeding voor deze vierdaagse cursus is € 650,-. Dit is inclusief handleiding met naslagwerk. De studietijd bedraagt twee praktijkdagen waarin je wordt onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. De cursus is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie. Na afronding ontvang je een certificaat van deelname.

Deze cursus kan alleen gevolgd worden als je therapeut bent of de cursussen Anatomie & Palperen Basisvaardigheden, Biomechanica Basisvaardigheden en een dissectie hebt gevolgd.

De cursus vindt plaats bij Equinestudies in Asch van 1 tot en met 4 oktober 2021 van 9.00 – 17.00 uur. We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen. Het is mogelijk voor deze cursus minimaal 1 dag een paard meenemen voor het praktijk gedeelte.

NB. Deze cursus is ook onderdeel van de mastery Horse Gait Analysis. Meer informatie over deze opleiding en lesdata vind je hier