anatomie en palperen van het paard

Anatomie & Palperen Basisvaardigheden

Anatomie is het vakgebied waarin we ons bezighouden met de structuur en onderdelen waaruit het paardenlichaam is samengesteld en wat de functie is van al deze onderdelen van het lichaam. Met palperen leer je door te voelen het lichaam van het paard beter kennen. Dit doe je door het paard aan te raken met een bepaalde ‘touch’. In deze tweedaagse cursus maken we een begin met het aanleren van de basisvaardigheden.

Waar heb je deze kennis voor nodig?

Presteert jouw paard of het paard van een klant onvoldoende? Heb je er al eens aan gedacht dat het heel goed mogelijk is dat hier een lichamelijke oorzaak achter zit? Veel rijproblemen zijn het gevolg van lichamelijk ongemak. Karin Leibbrandt van 4DimensionDressage krijgt jaarlijks heel veel paarden ter behandeling aangeboden met lichamelijke of mentale klachten: “Veel kreupelheden en bijna alle rug-, hals- en bekkenklachten komen voort uit afwijkingen in de lichaamshouding en de techniek van bewegen van het paard. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de rijpaarden in Nederland milde tot ernstige rugklachten heeft.”

Naast het beter begrijpen van het paardenlichaam is deze cursus ook een opstapje in het vergaren van meer kennis die je kunt gebruiken om je paard fit en gezond te houden.

Wat leer ik in deze cursus?

Natuurlijk kun je zelf al een begin maken en de anatomie uit een boek leren. Door de vele dissecties (wetenschappelijke ontledingen) die de docenten hebben gedaan zijn we er echter achter gekomen dat deze studieboeken de anatomie niet altijd goed weergeven. Ieder paard is uniek en dat komt ook in de anatomie tot uiting. We leren jou vooral hoe je de verschillen voelt en ziet. Dit doen we onder andere met behulp van skeletten die je de mogelijkheid geven om precies te zien waar alles zit, zoals de aanhechtingen van de spieren en pezen.

Met het palperen leer je hoe je het paard aanraakt met een bepaalde druk om het lichaam beter te leren kennen en te beoordelen of je paard fysiek in orde is. Dit geeft informatie over wat gezond is en wat juist niet. Palperen wordt door veel specialisten zoals dierenartsen gebruikt om te controleren of het paard last heeft van zijn lijf.

Door deze kennis en ervaring toe te passen in je behandelingen en/of trainingen begrijp je het paard beter en daardoor kun je hem goed begeleiden en lichamelijke klachten en blessures eerder ondervangen. Hierdoor behaal je betere resultaten.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Anatomie van het skelet
  • Boney landmarks (het bot wat je voelt onder de huid)
  • Anatomie van de spierlagen, pezen & ligamenten
  • Fascia (bindweefsel rondom spieren, botten, gewrichten en lichaamsholtes)
  • Informatie halen uit palperen (voelen temperatuur, littekens en pijnlijkheid)
  • Beoordelen van spieren en pezen

Praktische informatie

De vergoeding voor deze tweedaagse cursus is € 315,-. Dit is inclusief handleiding en usb-stick van Equine Muscles gemaakt door Sharon May-Davis. De studietijd bedraagt twee praktijkdagen waarin word je onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. De cursus is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

De cursus vindt plaats bij Equinestudies in Asch op 7 & 8 Mei 2022 van 9.00 – 17.00 uur. We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen. Het is mogelijk voor deze cursus minimaal één dag een paard meenemen voor het praktijk gedeelte.

NB. Deze cursus is ook onderdeel van de mastery Horse Gait Analysis. Meer informatie over deze opleiding en lesdata vind je hier