
Wil jij eens een hele dag studeren tussen de skeletten? Dat is deze dag mogelijk.
We hebben een expositie van Skelet en skelet onderdelen van de paarden die we op de dissectie tafel hebben gehad.
We hebben allerlei abnormaliteiten en normaal.
Je kunt de schade zien die gedurende het leven zien, maar ook aangeboren afwijkingen en Genetische afwijkingen.

Passive Physio® gaat over omgevingsmanagement. Hoe kun je de omgeving van het paard zo inrichten dat het je paard fysiek en mentaal uitdaagt om gezonder te blijven? Door het te kijken waar het paard vandaan komt en met de kennis van nu hoe het huidige paard in elkaar zit, kunnen we wel zeggen dat het noodzakelijk is om te kijken naar de omgeving waar het paard staat, om lichaam en geest te bieden wat het nodig heeft om ook gezond te blijven! In deze eendaagse cursus maak je kennis met de theorie achter de Passive Physio®.

“zoveel meer dan een spelletje”
Het zoeken naar voedsel is iets dat paarden van nature het grootste gedeelte van de dag doen. Helaas leiden veel paarden door de manier waarop we ze houden, tegenwoordig een behoorlijk saai leven. Door onze paarden Hersenwerk aan te bieden, kunnen we hen in die natuurlijke behoefte tegemoetkomen.
Hersenwerk bestaat in de praktijk uit voerspelletjes waarbij het paard op zoek gaat naar lekkernijen, verstopt op, in en tussen heel uiteenlopende materialen. Bij Hersenwerk wordt het paard uitgedaagd al zijn zintuigen en motoriek te gebruiken om bij het voertje te komen. Het verwerken van de prikkels die binnen komen en de verschillende materialen, bieden het paard ontspanning door inspanning. Zijn creativiteit en vindingrijkheid worden daardoor gestimuleerd, waardoor het paard weer leert ontdekken en oplossingen te vinden. Dit geeft het paard een enorme boost aan zelfvertrouwen. Iets wat vanzelfsprekend doorwerkt in alle andere dingen die jullie met elkaar doen. En bovenal genieten jullie beiden van elkaars aandacht!
Verbinding tussen mens en paard
Met Hersenwerk ga je spelenderwijs het gesprek aan met je paard. Het spel is een middel om te komen tot meer verbinding tussen mens en paard. Hersenwerken doe je immers sámen met je paard. De juiste begeleiding is essentieel, waardoor jullie elkaar steeds beter leren kennen.
Zo leer je onder meer hoe het fysiek met je paard is gesteld, waar zijn voorkeuren voor materiaal en voeding liggen en wat de vermoeidheidssignalen van je paard zijn. Je leert inschatten wanneer jouw paard hulp nodig heeft en wanneer je hem juist met rust moet laten.
Deze dynamiek, het samenspel tussen paard en eigenaar, zorgt uiteindelijk voor meer verbinding en vertrouwen.
Inspannend én ontspannend
Hersenwerk is een hele actieve bezigheid doordat het paard uitgedaagd en gestimuleerd wordt. Maar het werkt tegelijkertijd ook heel ontspannend achteraf. Want nadenken, concentratie en creatief zijn vergen evengoed inspanning.
Daardoor is het zeker voor paarden die bijvoorbeeld als gevolg van een blessure een tijd veel op stal moeten staan heel waardevol. Daarnaast kan Hersenwerk een uitdaging bieden aan oudere paarden en stimuleert het veulens en jonge paarden om de wereld om hen heen te ontdekken en te wennen aan verschillende materialen en geluiden. Wanneer je op deze manier actief met je jonge paard bezig bent, zal er een vertrouwensband tussen jullie ontstaan. Die zal er uiteindelijk voor zorgen dat het paard in zijn latere leven makkelijker leert. Hersenwerk maakt een paard creatiever, ondernemender en vrijer!

Fascia ofwel het bindweefsel ligt rondom alle organen, spieren, bloedvaten, zenuwen, botten en gewrichten. Hierdoor geeft het de nodige structuur aan het lichaam. Fascia heeft de functie om lichaamsdelen te beschermen en te ondersteunen. Maar het heeft ook zijn eigen geheugen met bloedvaten en zenuwen.
”Bij een gezond lichaam stromen de vloeistoffen (waaronder voedingsstoffen en afvalstoffen) gemakkelijk in elkaar over. Van compartiment naar compartiment. Wanneer er sprake is van een trauma, kan het fascia verdraaid of samengeperst worden. Hierdoor komt er een blokkade in de doorstroom van de vloeistoffen.”
Fascia kan zich vastzetten en verkleven.

Flexibiliteit, souplesse en stabiliteit zijn belangrijke pijlers die je nodig hebt om je paard resultaatgericht te kunnen trainen en bovendien blessurevrij te houden. Met een goede warming-up en cooling-down kom je al een heel eind, maar wil je net dat stapje verder gaan in de verbetering hiervan dan is full body stretching absoluut een uitkomst als aanvulling. In deze tweedaagse cursus gaan we de diepte in wat de anatomie en biomechanica betreft en evalueren we het paard in beweging om hier vervolgens passende stretching-technieken op toe te leren passen.

Paarden tapen is erg succesvol in Nederland, en de resultaten zijn geweldig. Met tape kun je veel ondersteuning geven waardoor de proprioceptie van het paard in enkele minuten zichtbaar is. In deze dagen wordt je meegenomen met alle ontwikkelingen rond om het tapen. Wij geven je tijdens de cursus alle ins en outs van deze behandelvorm.
De Module Kinesiology/Medical Taping is onmisbaar voor therapeuten, trainers en (semi-) professionele ruiters die de beweging van paarden beter willen leren ondersteunen tijdens blessures.
Deze Module bestaat uit twee praktijkdagen met een ondersteunend theorie gedeelte en heel veel praktijkoefeningen met de paarden. De module wordt in het Nederlands gegeven maar is makkelijk te volgen.
Onderwerpen die aan bod komen:
Tijdens de cursus komen diverse toepassingsmogelijkheden aan bod, zoals:
- het activeren van de bloed en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen;
- beïnvloeden van fascia en spieren;
- behandeling van littekens;
- peesblessures en-ontstekingen;
- blessures aan het bewegingsapparaat;
- verbetering van de spierfunctie;
- ondersteuning van de gewrichtsfuncties.
Vind je het leuk om meer te horen over de Mastery? Dan zie ik je graag op 8 juni online!

Equine Fundamentals
Paarden zijn magisch en indrukwekkend. Als sinds de oertijd. Maar wist je dat het oerpaard sterk verschilt van ons moderne paard? Ze zijn symmetrischer, krachtiger, hebben geen welvaartsziektes of afwijkingen en bewegen anders. Maar hoe kan dat? Het paardenlichaam is ongelofelijk complex. Met de Equine Fundamentals leer jij het paard inside-out doorgronden en begrijpen.
Paarden die uit het niets exploderen, staken, steigeren of bokken. Of – wat misschien nog wel veel erger is – paarden die zich afsluiten voor het ongemak wat ze ondervinden. Je hebt het vast wel eens gezien, gehoord of meegemaakt. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat het heel goed mogelijk is dat hier een lichamelijke oorzaak achter zit? Veel gedrags- en rijproblemen zijn het gevolg van lichamelijk ongemak. Diverse kreupelheden en bijna alle rug-, hals- en bekkenklachten komen voort uit afwijkingen in de lichaamshouding en de bewegingstechniek van het paard. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de rijpaarden in Nederland milde tot ernstige rugklachten heeft. Grote kans dat jouw paard ongemak ervaart. Tijd om dit ongemak zelf te kunnen opsporen én te verhelpen.
Tijdens de driedaagse cursus de Equine Fundamentals gaan we het paard leren zien en beïnvloeden. Hoe zit het paard in elkaar en wat kan ik aan de buitenkant zien en voelen? Wat is een ‘goede en abnormale’ beweging? Wat heeft het paard nodig om goed te kunnen bewegen? Hoe train je je paard zonder schade aan te brengen en hoe maak je hem sterker? We nemen letterlijk een kijkje in het paardenlichaam.
Dag 1 – Fundamental Anatomie
Zonder een goede balans en gedragenheid van het lichaam moet het paard continu compenseren in zijn spieren om zichzelf stabiel te houden. Dit vergt veel kracht wat uiteindelijk overbelasting tot gevolg heeft. In eerste instantie is het compenseren moeilijk waar te nemen, maar na verloop van tijd ontstaan blessures en kun je bepaalde patronen in de spieren zien. Het lastige van blessures is dat deze vaak weer leiden tot nog meer compensaties en overbelastingen in andere delen van het lichaam waardoor het paard uiteindelijk compleet in de kreukels ligt.
Tijdens deze dag leer je hoe je aan de buitenkant kunt zien én voelen of je paard gezond is of een blessure heeft. Hoe voelen bijvoorbeeld spieren met over ontwikkeld of onder ontwikkelt? En hoe voelt een pijnlijke elleboog of hypermobiliteit? In de pezen komen veelvuldig blessures voor, dus ook daar leer je zien en voelen of een pees vrij is van blessures. We doen dit met behulp van skeletten en losse botjes, om vervolgens bij de Bosnian Mountain Horses het te leren voelen.
Dag 2 – Biomechanica
Hoe bewegen paarden? We kunnen ons allemaal wel een voorstelling maken van een paard dat in vrijheid door de wei galoppeert of een Grand Prix dressuurpaard dat in passage over de AC-lijn danst. Of van een springpaard dat over een hindernis van 1.60m springt. Echter los van deze waarneming, vraag ik me juist af wat er ín het paardenlijf gebeurt. Welke bewegingsmogelijkheden laten gewrichten toe? Wat betekent dat voor de spieren en pezen en hoe kunnen we onze paarden zo trainen dat we deze onderdelen versterken zonder schade aan te brengen?
Met de kennis van biomechanica en inzicht in spieren leer je om je paard gezond en effectief te trainen. Tijdens de tweede dag ontdek je hoe een normale beweging hoort te zijn, hoe je een abnormaal bewegingspatroon herkent en eventueel kunt oplossen. Ollie het skelet is onze grote leermeester en laat hij zien waar de spieren aanhechten aan zijn botten en hoe bewegingen tot stand komen. Jij gaat Ollie zelf in beweging zetten! Tot slot behandelen we de effecten van de training op het paardenlichaam en de daarbij voor komende blessures.
Dag 3 – Primitives
De Australische wetenschapper Sharon May Davis heeft in 2015 kennis gemaakt met de Konik paarden in Nederland. Ze was meteen enthousiast. Sharon had nog nooit paarden gezien die zo symmetrisch zijn. Samen hebben we dit prachtige oerras goed bestudeerd in hun manier van leven en bewegen. Tijdens het onderzoek bleek dat de zebra, ezel, Przewalski, Konik en Bosnian Mountain Horses een dingen met elkaar gemeen hebben die verschillen van ons gedomesticeerde paard. Deze oerrassen zijn sterker en krachtiger. Maar hoe komt dat?
Deze dag staat in het teken van kijk en vergelijk. Ik onthul de resultaten van het onderzoek en de verschillen tussen de primitives en het moderne paard. We kijken samen nog een keer naar de Bosnian Mountain Horses en je ontmoet de Konikpaarden van Freenature. Je gaat met eigen ogen zien hoe ze bewegen en leven en je ontdekt de verschillen en overeenkomsten.
Deze cursus is voor jou
De Equine Fundamentals is een cursus speciaal voor paardeneigenaren, ruiters, trainers, zadelpassers, bitfitters, hoefverzorgers en bodyworkers. Door de kennis en ervaring toe te passen in je behandelingen en/of trainingen begrijp je het paard beter en daardoor kun je hem goed begeleiden en lichamelijke klachten en blessures eerder ondervangen. Je hoeft geen diepgaande kennis te hebben van biomechanica en anatomie. Vind je dit wel interessant? Dan is de online cursus The Horse Inside Out een aanrader en een goede voorbereiding.
Onderwerpen die aan bod komen
- Anatomie van het skelet
- Boney landmarks
- Anatomie van de spierlagen, pezen & ligamenten
- Fascia
- Leren palperen
- Beoordelen van spieren en pezen
- Bewegingsanalyse anatomie en pathologie
- Gewrichtsproblemen
- Blessures
- Het ras Konik en Bosnian Mountain Horse
- Gedrag
- Typische kenmerken
- Onderzoek
Praktische informatie
De vergoeding voor deze driedaagse cursus is € 475,-. Dit is inclusief een dikke manual gemaakt door Sharon May-Davis. De studietijd bedraagt drie praktijkdagen waarin word je onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en die expert zijn op het gebied van anatomie en biomechanica. De cursus is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.
Het is aan te raden om vooraf het online leerprogramma The Horse Inside Out te volgen. We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen. De cursus vindt plaats bij Equinestudies in Asch op 16t/m 18 Juni 2023 van 9.00 – 17.00 uur.
Bestellen kan hier

Kom jij langs op 9 september 2023?