jul
1
za
Bosnian Mountain Horse dag @ Equinestudies
jul 1 hele dag
Bosnian Mountain Horse dag @ Equinestudies

Bosnian Mountain Horses

Een stabiel paard in lichaam én hoofd

Klein, sterk en een fantastisch karakter. Dat zijn de kenmerken van de Bosnian Mountain Horse. Al meer dan 2000 jaar dient het Bosnisch Bergpaard voor de bewoners van de Balkan als transportpaard. Ze zijn intelligent, hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn sober in onderhoud. Maar het grootste geheim van de paarden zit diep verstopt van binnen, waar deze paarden er nèt iets anders uit zien.

Tijdens het onderzoek naar de verdwenen Nugal Ligament Lamellea bij paarden en paard-achtige, hoorde Zefanja voor het eerst over de Bosnian Mountain Horse (BMH) in Slovenië. Dit oerpaardje stamt af van de Tarpan en er zijn nog slechts 200 over de hele wereld. Daarmee behoort het ras officieel tot de groep van ‘dangered horses’. In 2016 ontmoette Zefanja de oprichter van het BMH stamboek, Anton Dolinšek. Hij heeft het ras ‘gevonden’ en met zijn fokprogramma gered van direct uitsterven.

Zefanja raakte gefascineerd door zijn verhaal en onderzoek en wilde dolgraag een BMH op de snijtafel om de ‘horse inside-out’ te kunnen bekijken. Dat ging natuurlijk niet zomaar als je weet dat het ras met uitsterven bedreigt is. In 2017 lukte het om met een team, waaronder Sharon May-Davis, af te reizen naar Slovenië. Daar hebben ze de dissectie gedaan en inderdaad bleek de BMH een Primitive ras te zijn.

Zefanja had Anton beloofd dat als het BMH inderdaad een Primitive was, dat ze hem zou helpen met het fokprogramma. En zo gebeurde dat er in november 2017 maar liefst zes Bosnian Mountain Horses naar Nederland kwamen.

sep
9
za
Kom jij langs? @ Equinestudies
sep 9 @ 10:00 – 17:00
Kom jij langs? @ Equinestudies

Kom jij langs op 9 september 2023?

Ik heb zoveel leuke dingen die ik jullie graag wil laten zien! Daarom nodig ik je graag uit voor een open dag op onze eigen locatie in Asch.

We hebben een leuk en gevarieerd programma samengesteld. Zo gaan we kijken naar de beweging en de voeten van het paard, observeren we mijn bijzondere Bosnian Mountain Horses in hun eigen omgeving, kun je je verder verdiepen in het paardenoog of ga je leren hoe je de boney landmarks kunt herkennen bij een paard. Uiteraard kun je ook een kijkje nemen in mijn bottencollectie en daag ik je graag uit om te komen puzzelen met verschillende skeletonderdelen. Naast deze verschillende keuze onderdelen geef ik je een presentatie over ons opleidingsaanbod en is er alle ruimte voor eventuele vragen.

Je kunt kiezen uit het ochtendblok of het middagblok. De open dag start in de ochtend om 10:00 uur en zal eindigen rond 13:00. In het middagblok starten we om 14:00 en eindigen we rond 17:00. De open dag is gratis; een ideale manier dus om kennis te maken!