feb
10
do
Online Whole Horse Dissection in cooperation with Functional Horse Training @ DierNArtsen
feb 10 @ 08:30 – feb 12 @ 16:30
mrt
3
do
Dissectie @ DierNArtsen
mrt 3 @ 09:00 – mrt 5 @ 17:30
mei
7
za
Anatomie & Palpatie basisvaardigheden @ Equinestudies
mei 7 @ 09:00 – mei 8 @ 17:30
mei
14
za
Biomechanica Basisvaardigheden @ Equinestudies
mei 14 @ 09:00 – mei 15 @ 17:30
mei
28
za
Full Body Stretching @ Equinestudies
mei 28 @ 09:00 – mei 29 @ 17:00
Full Body Stretching @ Equinestudies

Full body stretching

 

Flexibiliteit, souplesse en stabiliteit zijn belangrijke pijlers die je nodig hebt om je paard resultaatgericht te kunnen trainen en bovendien blessurevrij te houden. Met een goede warming-up en cooling-down kom je al een heel eind, maar wil je net dat stapje verder gaan in de verbetering hiervan dan is full body stretching absoluut een uitkomst als aanvulling. In deze tweedaagse cursus gaan we de diepte in wat de anatomie en biomechanica betreft en evalueren we het paard in beweging om hier vervolgens passende stretching-technieken op toe te leren passen.

 

 

Wat is full body stretching?

Tijdens full body stretching gebruik je diverse zachte technieken om het paard uit te nodigen om bepaalde spiergroepen op te rekken met als doel de balans en het evenwicht te vergroten. Ook krijgt het paard door deze manier van stretchen meer lenigheid, souplesse en een grotere mobiliteit. Deze technieken vormen een perfecte aanvulling op de warming-up en cooling-down, maar zijn ook ideaal ter ondersteuning van paarden met tijdelijke boxrust door een blessure of paarden met artrose.

 

De technieken van full body stretching werken heel ontspannend voor een paard, bevorderen de bloeddoorstroming en werken preventief tegen blessures.

 

 

Wat leer ik deze module?

In deze module gaan we dieper in op de anatomie en biomechanica van het paard. Een goede kennis hiervan is namelijk essentieel om een correcte stretch uit te voeren. Omdat de module diep op de stof ingaat is het handig om alvast een redelijke voorkennis van de anatomie en beweging van het paard te bezitten.

 

Tijdens de tweedaagse cursus gaan we namelijk verschillende paarden evalueren in hun beweging en bespreken we welke spiergroepen een asymmetrie vertonen of waar we een grotere range of motion zouden verwachten. Om dit inzichtelijker en visueler te maken tekenen we met krijt de botten en gewrichten op de paarden. Dit is daarnaast enorm behulpzaam tijdens het leren stretchen, omdat je hierdoor heel gericht en bewust te werk kan gaan, doordat je alles vanaf de buitenkant veel beter ziet. In deze module zal je ook weer leren dat elk paard uniek is en dus om andere stretch-technieken vraagt. Daarom leggen we per techniek uit voor welk paard en/of observatie deze het beste werkt. Zo geven we je handvaten om na de module met verschillende paarden aan de slag te kunnen.

 

Na het stretchen bekijken we vervolgens het resultaat. Al na het uitvoeren van een aantal stretches die je drie tot vijf minuten vasthoudt, zie je een duidelijke verandering in de balans en souplesse van het paard, wat we uiteraard ook evalueren.

 

 

Onderwerpen in de module:

 • Bodycheck
 • Mobiliteitscheck
 • Flexibiliteit, soepelheid en stabiliteitscontrole
 • Boney landmarks tekenen (het bot wat je kunt voelen onder de huid)
 • Stretchtechnieken
 • Resultaten

 

 

Investering

Tweedaagse cursus

€ 350,-

 

Dit is inclusief handleiding met een naslagwerk van alle informatie die je tijdens de module krijgt aangeboden. Tijdens de twee praktijkdagen word je onderwezen door docenten die zijn opgeleid door Sharon May-Davis en expert zijn op het gebied van full body stretching. De module is gebaseerd op wetenschappelijk en uit de praktijk verkregen informatie.

 

We werken met een groepsgrootte van maximaal 12 deelnemers om iedereen persoonlijke aandacht te garanderen.

 

 

Data & locaties

Nederland

Locatie:

Aalsdijk 18

4115 LN Asch (vlakbij Culemborg)

 

1 & 2 mei 2021

 

De dagen starten om 9.00 uur en eindigen om 17.00 uur. Het is mogelijk om voor deze cursus minimaal één van de dagen een eigen paard mee te nemen voor het praktijkgedeelte.

 

jun
4
za
TTouch Bodywraps @ Equinestudies
jun 4 @ 09:00 – jun 5 @ 17:00
jun
11
za
Equine Medical Taping Basis vaardigheden @ Equinestudies
jun 11 @ 09:00 – jun 12 @ 17:00

Paarden tapen is erg succesvol in Nederland, en de resultaten zijn geweldig. Met tape kun je veel ondersteuning geven waardoor de proprioceptie van het paard in enkele minuten zichtbaar is. In deze dagen wordt je meegenomen met alle ontwikkelingen rond om het tapen. Raquel Butler heeft haar stokje overgedragen aan Stephanie van den Bergh. Allemaal opgeleid door Sharon May-Davis die expert is op het gebied van Anatomie en Biomechanica. Wij geven je tijdens de cursus alle ins en outs van deze behandelvorm.

De Module Kinesiology/Medical Taping is onmisbaar voor therapeuten, trainers  en (semi-) professionele ruiters die de beweging van paarden beter willen leren ondersteunen tijdens blessures.
Deze Module bestaat uit twee praktijkdagen met een ondersteunend theorie gedeelte en heel veel praktijkoefeningen met de paarden. De module wordt in het Nederlands en/ of Engels gegeven maar is makkelijk te volgen.

Onderwerpen die aan bod komen:

Tijdens de cursus komen diverse toepassingsmogelijkheden aan bod, zoals:

 • het activeren van de bloed en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen;
 • beïnvloeden van fascia en spieren;
 • behandeling van littekens;
 • peesblessures en-ontstekingen;
 • blessures aan het bewegingsapparaat;
 • verbetering van de spierfunctie;
 • ondersteuning van de gewrichtsfuncties.
jun
17
vr
Biomchanica Special Edition @ Equinestudies
jun 17 @ 09:00 – 17:30

Een dag vol inzichten

 

Sharon May Davis heeft in 2015 ook kennis gemaakt met deze prachtige dieren en zij was meteen enthousiast. Zij had nog nooit paarden gezien die echte “wild” kenmerken hadden. Ook waren de dieren die zij zagen uitermate symmetrisch in hun biomechanica. Met elkaar hebben we deze prachtige dieren goed bestudeerd in hun manier van leven. Met de vraag hoe komen zij zo symmetrisch?Deze ontdekkingen worden altijd tijdens de excursies verteld om zo het geheel ook een wat wetenschappelijk tintje te geven.
Tjdens deze dag gaan we dieper in op alle onderzoeken over deze bijzondere dieren.
Waarom zijn zij zo symmetrisch, waarom zijn zij zo “bijna” normaal in hun biomechanica.

Onderwerpen die in de wandeling aan bod komen

Het specifieke gebied
Het ras Konik
Gedrag
Typische kenmerken
Onderzoek
Investering

Deze dag kost €150,- inclusief thee/ koffie/ lunch
De groepsgrootte max 8 personen

Locatie en tijden

Datum:
18 Juni 2021

Locatie:
Aalsdijk 18
4115 LN Asch

Tijd:
Lezing 9.30 – 12.30 uur
Lunch 12.30-13.30 uur
Excursie 14.00 -16.30 uur

Koffie / thee en lunch inbegrepen

Bestellen kan via de webwinkel
https://equinestudies.nl/product/excursie-konikpaarden-slot-loevestein/

sep
3
za
Medical Taping Advanced @ Zefanja Vermeulen
sep 3 @ 09:00 – 17:30
sep
4
zo
Medical Taping Masterclass I @ Equinestudies
sep 4 hele dag